Superkrachten voor je hoofd: heel handig bij hersenletsel!

Hersenletsel zit tussen je oren, letterlijk én figuurlijk. Juist daarom kun je superkrachten voor je hoofd extra goed gebruiken bij hersenletsel. Heb jij de gebruiksaanwijzing voor je eigen hoofd al ontdekt? En doe je al aan krachttraining voor je geest?

Een leerzaam boek…

In februari werd mijn zoon 8 jaar. Voor zijn verjaardag gaf ik hem het boek Superkrachten voor je hoofd. Eigenlijk is hij nog net iets te jong, maar ik kon gewoon niet wachten. Want we leren kinderen bijna alles, maar wat ze vaak niet leren is minstens net zo belangrijk. De gebruiksaanwijzing van hun eigen hoofd…

Dit boek leert kinderen baas te worden in eigen hoofd. En legt ze uit hoe ze beter kunnen omgaan met hun emoties en moeilijke gebeurtenissen. Na mijn eigen leerproces en ervaringen, wilde ik hem dit ook heel graag zo snel mogelijk meegeven. Jong geleerd, is oud gedaan…

Superkrachten voor je hoofd!

Inmiddels hebben we het boek bijna uit. Het is geweldig leuk, om als vader en zoon elke avond samen een stukje te lezen. Superkrachten voor je hoofd is een echt doe-boek, vol met uitdagingen en experimenten. Leerzaam voor hem én voor mij…

We mediteren samen, doen samen ademhalingsoefeningen. En leren veel over mindset, gedachten en emoties. We oefenen met brainhacks en doen visualisaties. Alleen heet het dan anders: YouTuben in je hoofd… Aandacht heet concentreren als een laserstraal. En je wordt geen baas in eigen hoofd, nee, koning in je eigen kop! Leuk he?!

Gebruiksaanwijzing voor…

Hoe je het ook noemt, het gaat om enorm waardevolle kennis en vaardigheden. Eigenlijk zou iedereen de gebruiksaanwijzing voor zijn of haar eigen hoofd moeten kennen. Heb jij hem nog niet ontdekt? Geen zorgen, je bent nooit te oud om te leren…

Door mijn hersenletsel heb ik de gebruiksaanwijzing van mijn eigen hoofd ook ontdekt. Daar ben ik enorm dankbaar voor. Superkrachten voor je hoofd zijn juist bij hersenletsel heel handig. Je kunt ze extra goed gebruiken, want hersenletsel zit tussen je oren. Letterlijk en figuurlijk…

…tussen je oren

Ja, de woorden ‘Het zit tussen je oren…’ werken soms als een rode lap op een stier bij lotgenoten. Aan de ene kant snap ik dat wel. Zeker bij licht traumatisch hersenletsel, zoals ik ook heb. Dat kan zowel aan de buitenkant, als aan de binnenkant, onzichtbaar zijn. Sommigen stuiten daardoor op veel onbegrip en ervaren een gebrek aan erkenning…

Aan de andere kant: het helpt je juist niet om zo te reageren. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lichamelijke gezondheid kan niet zonder een goede geestelijke gezondheid. En daar komen de superkrachten voor je hoofd om de hoek kijken.

Accepteren…

In plaats van zo te reageren, kun je beter accepteren dat hersenletsel letterlijk én figuurlijk tussen je oren zit. Dat kan gewoon niet anders, als je continu moet leven met allerlei klachten en beperkingen. Vaak jarenlang. Bij welke chronische ziekte komt de geestelijke component niet om de hoek kijken?

En ja, het klopt, dat accepteren is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat nog moeilijker is, maar het kan wel: gelukkig en in goede gezondheid genieten van het leven met hersenletsel. Dankzij de superkrachten voor je hoofd. Als ik het kan, kan jij het ook! Maar niet zonder de benodigde krachttraining voor je geest.

Mijn superkrachten bij hersenletsel!

Superkrachten voor je hoofd zijn dus superbelangrijk als je hersenletsel hebt. Ze maken het leven met hersenletsel een stuk eenvoudiger en leuker, als je ze goed weet in te zetten. Ook het leven zonder hersenletsel trouwens…

De jaren na mijn val heb ik heel bewust mijn geest getraind en mijn mindset versterkt. Ik oefen en onderhoud de superkrachten in mijn hoofd door…

  • …aan het begin en einde van elke dag bewust dankbaar te zijn
  • …gedurende de dag regelmatig ademhalingsoefeningen te doen
  • …minimaal 1x per dag 15 minuten te mediteren
  • …naar brainwaves en rustgevende muziek te luisteren
  • …gebruik te maken van affirmaties, positieve gedachtes en uitspraken
  • …het toepassen van de Wim Hof Methode en koudetraining
  • …en mijn brein af en toe te hacken, bijvoorbeeld door gewoon even simpel te glimlachen

En net als bij lichamelijke training, zijn rust en herstel heel belangrijk. Daarom probeer ik goed en genoeg te slapen. En zorg ik voor ontspanning door inspanning: fysieke krachttraining, hardlopen, wandelen, yoga, of gewoon even de boel goed losschudden…

Door zo de superkrachten voor mijn hoofd te trainen, ben ik continu bezig mezelf te programmeren. Daarmee probeer ik mijn angsten, negatieve gedachtes en conditionering los te laten. En voor de juiste mindset te zorgen. Het zorgt voor rust in mijn hoofd. Minder stress, meer positieve energie. Fijn voor mijn brein!

Meer lezen?

Wil jij ook de gebruiksaanwijzing van je eigen hoofd ontdekken? En meer leren over superkrachten voor je hoofd? De volgende boeken hebben mij veel inzichten gegeven:

  • Steeds leuker over ‘Schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven’, maar vooral Leven met wind mee over ‘Minder drama in je leven, meer rust in je hoofd’. Beide boeken zijn luchtig en met veel humor geschreven door Jelle Hermus.
  • Master your Mindset van Michael Pilarczyk. Een stuk zakelijker, maar zeker niet minder toepasbaar. Van zijn podcast Leef Je Mooiste Leven heb ik ook veel opgestoken. Een echte aanrader!
  • …en nog dieper ingaand op de kracht van je gedachte, het boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill en vertaald door diezelfde Michael Pilarczyk. Over persoonlijke ontwikkeling en succes en het belang van de juiste mindset daarbij…

En heb je kinderen? Dan is het boek Superkrachten voor je hoofd van Wouter de Jong natuurlijk een aanrader! Trouwens ook voor ouderen, die van ludiek en éénvoudig houden. Het boek Mindgym, sportschool voor je geest is de versie voor volwassen, deze heb ik nog niets eens gelezen! Komt nog wel…

Tja, want de superkrachten voor je hoofd moet je blijven trainen. De kracht van je geest, het belang van de juiste mindset, is onmiskenbaar. Zeker in het leven met hersenletsel. Wil je een keer kennis en ervaringen uitwisselen over dit onderwerp? Schroom niet, en neem contact op. Altijd leuk!