Ik word OERsterk in 2022! Wat zijn jouw plannen?

2022 staat voor de deur: weer een heel jaar om je dromen, ambities en doelen waar te maken. Ook als je hersenletsel hebt of chronisch ziek bent. Juist misschien wel dan. Zorg dat je dingen doet, waar je energie van krijgt. Daarom word ik OERsterk in 2022! Wat zijn jouw plannen?

Van 2021…

Eerst een korte terugblik. Wat heeft het afgelopen jaar jou gebracht? Altijd goed om daar even bewust bij stil te staan. En jouw jaar in een paar zinnen samen te vatten. Je mag het me gerust laten weten.

Mijn 2021 stond in het teken van de reis naar Amerika en de behandeling bij Cognitive FX. Dit avontuur heeft me tot nu toe lichte vooruitgang gebracht. Het uithoudingsvermogen van mijn brein en mijn energieniveau zijn iets verbeterd. Maar de hoofdpijn en overprikkeling zijn er nog altijd.

En nu?

Nu ben ik thuis dagelijks druk aan het trainen. Op weg naar hopelijk nog meer vooruitgang. Maar verder had ik voor de komende tijd weinig om me op te richten. Om nieuwe energie uit te halen. Daarom wilde ik iets nieuws gaan leren. Supergoed voor je brein en zelfs het advies van CFX.

Dus schreef ik me in voor een borstcrawlcursus. Een leuke uitdaging en weer eens wat anders dan mijn wekelijkse baantjes trekken. De cursus zou starten op woensdag 8 december. Zou ja, want helaas waren er niet genoeg aanmeldingen…

…naar 2022

Maar, in elke tegenslag schuilt een kans! Het heeft me aan het denken gezet. Heel misschien ga ik ooit wel een triatlon doen, maar zwemcoach word ik nooit. Kan ik niet beter iets nieuws gaan leren, waar ik voor mezelf nog veel meer aan heb?

Ja, natuurlijk! Opeens zat ik bomvol met ideeën voor volgend jaar. Plannen en ambities, die me alleen al bij de gedachte eraan doen overstromen van energie. Ja, dat was wat ik nodig had om er volgend jaar weer vol voor te gaan! Op naar 2022…

Van revalidatie…

Haha, ja nu ben je natuurlijk erg benieuwd naar mijn plannen. Nou vooruit, ik deel ze met je… De eerste helft van 2022 focus ik vooral nog op mijn revalidatie:

  • Na twee weken kerstvakantie ga ik volop door met CFX training, visuele training en lichttherapie bij de neuro-optometrist.
  • Ook ga ik op zoek naar een aanvullende behandeling, die me verder vooruit kan helpen. Orthomanuele therapie staat voor nu boven aan mijn lijst.
  • En, ik wil nog beter leren luisteren maar mijn lichaam. Daarom ga ik in de wintermaanden mijn vriend de kou als leraar en spiegel gebruiken. Minder forceren, meer mijn grenzen respecteren.

Zo hoop ik het komend half jaar weer één of twee duidelijke stappen vooruit te zetten. En klaar te zijn voor de volgende grote stap. Want ik ben naast revalidatie, ook erg toe aan inspiratie. Niet alleen maar behandelingen, maar ook mezelf ontwikkelen en groeien!

…naar inspiratie!

Het mooie is, dat ik voor die inspiratie drie doelen heb gekozen voor 2022, die hand in hand gaan met mijn revalidatie:

  • Als eerste ga ik weer regelmatig podcasts luisteren en boeken lezen. Goede cognitieve training! Ik begin met het boek dat ik van Sinterklaas gekregen heb: Je bent zoals je denkt.
  • Ook ga ik me verder verdiepen in ademhaling. Naast de Wim Hof Methode wil ik aan de slag met de Buteyko- en Ephiphora-technieken, welke ook worden ingezet bij hersenletsel!
  • En dan de laatste, maar zeker niet de minste uitdaging voor mijn brein… Ik ga in het tweede deel van het jaar een échte cursus volgen. Echt nieuwe dingen leren, waar ik voor mezelf heel veel aan ga hebben!

Een cursus? Ga ik dat wel trekken over een half jaar?! Geen idee, maar de beslissing was snel genomen. Zoals ik de laatste jaren steeds vaker doe. Ik merk dat snelle beslissingen meestal goed uitpakken. Regeren is vooruitzien en ik twijfel niet meer zoveel. Ik volg mijn hart, ik volg mijn gevoel…

Ik word OERsterk!

Dus ga ik in 2022 starten met de OERsterk Coach Opleiding. De OERsterk-methode gaat over een gezonde leefstijl: mindset, ontspanning, voeding, beweging. Over de hersenen, het autonome zenuwstelsel en het immuunsysteem. Allemaal onderwerpen waar ik al veel mee bezig ben. Al veel over heb geleerd. Maar ik wil meer weten…

  • Daarom begin ik met deel 1 van de cursus, verdeeld over drie losse dagen in mei en juni.
  • Als me dat lukt zonder veel te veel gepiep en gekraak, ga ik na de zomer deel 2 proberen. Vier maanden lang, 2 dagen per maand.
  • En deel 3? Dat is voorlopig nog toekomstmuziek, voor als ik er ooit echt werk van kan maken.

Ja, dit gaat me heel veel energie kosten. Maar met genoeg rust rondom de cursusdagen moeten we een heel eind komen. En één ding is zeker: het geeft me ook ongelofelijk veel energie. Ik wil dit heel graag proberen.

Waar een wil is…

De afgelopen jaren ben ik geholpen door enorm veel therapeuten en therapieën. Van regulier tot alternatief, van Nederland tot in Amerika. Maar sommige vragen blijven onbeantwoord. Op een gegeven moment ben ik denk ik wel klaar met al die behandelingen.

Maar ik wil dolgraag fit, vitaal en vrolijk oud worden. Het zorgen voor mijn gezondheid blijft de rest van mijn leven een continu proces. Extra belangrijk, extra uitdagend dankzij mijn hersenletsel. Daarom wil ik nog beter voor mezelf kunnen zorgen. Als therapeut van mezelf…

….is een weg!

Geen idee hoe ik er tegen die tijd voorsta. En hoe deze enorme uitdaging mijn brein gaat bevallen. Ik zie het voor nu als een therapeutisch traject: veel cognitieve training, een goede test, meer zelfredzaamheid en kennis over leefstijl en gezondheid.

En waar een wil is, is een weg! En die gaat misschien wel heel hobbelig worden. Maar het ergste wat kan gebeuren, is dat ik elf dagen knallende koppijn heb en fiks overprikkeld ben. Met de gebruikelijke naweeën de dagen erna… Ach ja, gaat vanzelf weer over in 2023 dan.

Zin in 2022!

Ja, natuurlijk vind ik het erg spannend. Daag ik mezelf niet teveel uit? We gaan het meemaken, zeg ik dan altijd. De energie die vrijkomt, daar gaat het om… Ik heb in ieder geval enorm veel zin in volgend jaar, en jij?

Het is zo fijn en belangrijk om dromen en doelen te hebben merk ik weer. Zeker in deze donkere dagen. En helemaal als straks de drukke decembermaand voorbij is. En het nieuwe jaar weer zo leeg kan lijken…

Wat zijn jouw plannen?

Heb jij al nagedacht over je plannen voor 2022? Ga op zoek naar iets waar je voor kunt gaan. Iets waar je energie van krijgt. Ja, ook als je hersenletsel hebt. Ook als je chronisch ziek bent. Misschien juist wel dan. Wie weet heeft 2022 dan ook voor jou heel veel moois in het verschiet!

Ga op zoek naar nieuwe mogelijkheden om je kwaliteit van leven te verhogen. Om je herstel weer een duwtje in de goede richting te geven. Of om je ambities waar te maken. Denk in mogelijkheden, denk in kansen. Durf risico’s te nemen, denk groot.

Vastleggen én delen!

Natuurlijk, ik zeg dit écht niet alleen tegen jou. Ook tegen mezelf. Met regelmaat. De meeste mensen hebben deze motivatie nodig… Bij mij was de borstcrawlcursus de aanleiding, het startsein. Om een zoethoudertje voor mezelf, in te ruilen voor echt inspirerende en uitdagende plannen voor 2022.

En als laatste nog een tip: leg je plannen vast. Schrijf ze op, visualiseer ze, hang ze aan de muur… Dat helpt echt om je doelen scherp te krijgen én te realiseren. Wat ook goed werkt: het delen en bespreken van je plannen met anderen…

Daarom heb ik dit verhaal geschreven. Maar natuurlijk ook vooral om jou te inspireren om over je plannen voor 2022 na te denken. Om ook weer één of meerdere stappen vooruit te zetten! Ik wens je alvast een fantastisch, fit, vitaal en vrolijk 2022!

Wat zijn jouw plannen voor 2022? En wat vind je van mijn plannen? Ik ben heel erg benieuwd. Als je het leuk vind, laat het me weten. En wil je een keer van gedachte wisselen, stuur me gerust een berichtje!