Hallo Held, hoe gezond ben jij?

‘Hilbert, jij leeft je mooiste leven, mét hersenletsel… Hoe doe je dat?!’ Nou, dat heeft heel veel, misschien wel alles, met gezondheid te maken. Gezondheid is namelijk niet de afwezigheid van hersenletsel, maar de aanwezigheid van vitaliteit. Hoe is het met jouw vitaliteit gesteld? Hoe gezond ben jij, Hersenheld?

Gezondheid?

Deze week ontving ik een herinnering voor het invullen van de GGD Gezondheidsmeter 2020. Ondanks de Coronadrukte, heeft de GGD de moeite genomen mij meerdere keren een herinnering te sturen. Deze laatste keer zelfs met een papieren vragenlijst erbij.

Tot nu toe had ik de verleiding kunnen weerstaan. Het invullen van het onderzoek zou een half uur van mijn beperkte computertijd afsnoepen. Maar nu, na deze extra aandacht, kon ik toch het niet laten. Het onderwerp gezondheid is tenslotte bere-interessant!

Het is niet toevallig dat dit eerste verhaal over gezondheid gaat. Net zoals het geen toeval is, dat het Engelse woord voor gezondheid, heel erg op held lijkt. Hip & Held is dus zoiets als Hilbert en gezondheid. De oplettende lezer had dit verband vast al ontdekt…

Hartstikke gezond met hersenletsel?!

Maargoed, ik heb de GGD Gezondheidsmeter 2020 dus keurig netjes ingevuld. En wat blijkt? Ik ben hartstikke gezond. Mét hersenletsel… Natuurlijk, ik ben arbeidsongeschikt en heb mijn beperkingen. Maar wie heeft er geen beperkingen?

Ergens lijkt het toch met elkaar in tegenspraak te zijn. Iemand die vanwege zijn hersenletsel een enquête van de GGD niet gewoon eventjes invult, is hartstikke gezond?! Of voel ik me hartstikke gezond? Tja, gezondheid is een breed begrip…

Mijn positieve gezondheid

Dit doet me terugdenken aan november vorig jaar. Voor mijn re-integratie, volgde ik het loopbaanprogramma ‘(Her)ontdek je talent’ bij Boogh. Eén van de opdrachten was het invullen van een vragenlijst over mijn gezondheid…

De uitkomsten waren verhelderend en inspirerend tegelijk. Enthousiast geworden door het GGD onderzoek, heb ik ook deze vragenlijst nog een keer ingevuld. Conclusie: een jaartje later ben ik nog gezonder dan ik al was…

  • Mentaal en qua levenskwaliteit, had ik het in 2019 dus al behoorlijk op de rit. Vooral dankzij mijn revalidatietraject bij Revalide en het intensieve programma bij Move the Brain.
  • Wat betreft lichaamsfuncties heb ik een behoorlijke sprong vooruit gemaakt. Door het vele sporten en bewust bewegen, is mijn lichamelijke conditie behoorlijk vooruitgegaan.
  • De meeste winst zit hem in het dagelijks functioneren, zingeving en een stukje meedoen. En dat terwijl ik ontslagen en volledig arbeidsongeschikt verklaard ben in 2020. De verklaring is éénvoudig: ik heb meer rust gevonden in mijn dagelijks leven en Hip & Held geeft me veel energie!

Dat zijn toch prettige inzichten. Superinteressant om te zien en deze verbanden te kunnen leggen. Maar het meest waardevol vind ik de positieve kijk op gezondheid, waarop deze test gebaseerd is…

Positieve gezondheid is een benadering binnen de gezondheidszorg die niet de ziekte, maar een betekenisvol leven van mensen centraal stelt. De nadruk ligt op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens en niet op de beperkingen of ziekte zelf.

Dankzij de vasthoudendheid van de GGD, sta ik weer even bewust stil bij wat gezondheid nou daadwerkelijk is. Gezondheid is niet de afwezigheid van ziekte, maar de aanwezigheid van vitaliteit. Dus als je hersenletsel hebt en hard aan je vitaliteit werkt, kun je toch gewoon hartstikke gezond zijn!

Gezonder met, dan zonder…

Sterker nog: mét hersenletsel kun je zomaar gezonder zijn, dan zonder. Dus gezonder dan mensen zonder hersenletsel. Of vergeleken met jezelf, toen je nog geen hersenletsel had… Zonder hersenletsel of elke andere serieuze aandoening, ontbreekt vaak de noodzaak en prioriteit om echt te investeren in gezondheid en vitaliteit.

Bij mij was dat in ieder geval wel zo. Voor mijn val in augustus 2017, leefde ik veel minder gezond. Nu met hersenletsel moet ik wel keihard werken aan mijn gezondheid en vitaliteit, om mijn mooiste leven te kunnen leven… Een kwestie van prioriteit en gewoon doen. Met regelmaat. In kleine stappen, met een groot effect.

Heldendaadjes!

Graag wil ik jou stimuleren en inspireren, om ook te investeren in je gezondheid en vitaliteit. Misschien wel nog meer dan je al doet. Daarom laat ik je op Facebook en Instagram zien hoe ik dat doe.

De komende tijd deel ik wekelijks een ‘Hip & Heldendaadje’. Doe het met regelmaat en het wordt een heldendaad. Hartstikke goed voor je gezondheid! Zo haal je de held in jezelf naar boven: op weg naar een sterk lijf en rust in je hoofd…

Dat is het beste wat je kunt doen met hersenletsel… Maar, ook zonder hersenletsel is dat een heel goed idee! Juist in deze Coronatijd is het voor iedereen verstandig om te investeren in je gezondheid en vitaliteit!

Ik daag je uit om de vragenlijst over positieve gezondheid ook in te vullen. Om te kijken hoe gezond jij bent. Maar vooral om te kijken op welke aspecten jij nog winst kunt behalen. Geeft het je interessante inzichten? Laat het me weten! Dat vind ik superleuk…