Ga jij voor groei na je hersentrauma?

Ook vóór je hersentrauma is dat een goed idee trouwens. Maar daar gaat dit verhaal niet over. Dit verhaal gaat over posttraumatische groei. Een interessant en inspirerend fenomeen, ook na traumatisch hersenletsel. Voor je het weet, moet je een boek naar Suriname sturen…

Posttraumatische groei?

Begin van het jaar kreeg ik een krantenartikel van mijn vader met de titel De kracht van tegenslag. Hij vond het wel van toepassing op mijn situatie na het oplopen van traumatisch hersenletsel. Het was de eerste keer dat ik van het fenomeen posttraumatische groei hoorde.

En zoals met alles wat je aandacht heeft: in de loop van het jaar zag ik regelmatig artikelen en boeken over posttraumatische groei voorbijkomen. Misschien ook wel een beetje geholpen door mijn slimme vriend Google en meedenkende sociale media.

Positieve verandering

Heel simpel gezegd: posttraumatische groei is de wetenschappelijke benaming van positieve verandering na een trauma. Dit kan zich uiten in betere relaties met anderen, het ervaren van nieuwe mogelijkheden, toegenomen persoonlijke kracht, spirituele groei en meer waardering voor het leven.

Een feest vol herkenning voor mij. Vooral ook dat de oorzaak niet het trauma zelf is, maar de worsteling erna. Die strijd heeft mij behoorlijk veel posttraumatische groei opgeleverd. Heerlijk en superfijn om te ervaren. Het is precies waarom ik mijn val niet had willen missen

Niet altijd sterker door tegenslag…

‘Dat is heel fijn voor jou, Hilbert, maar dat geldt niet voor iedereen’, denk je misschien. Klopt. Begin november las ik het artikel Je wordt niet altijd sterker door tegenslag. Een mooi en reflecterend verhaal, dat mij heeft geholpen posttraumatische groei in het juiste perspectief te plaatsen…

Interessant ook om te lezen dat sommige mensen zich graag wijsmaken, dat het beter met ze gaat dan in werkelijkheid het geval is. Zou dat bij mij het geval zijn? Wie weet, al denk ik oprecht van niet. Maakt ook niet uit. Soms moet je gewoon gebruik maken van de kracht van de gedachte en jezelf voor de gek houden.

Toeval of keuze?

Waar ik me niet in kan vinden is de toon van het artikel. De bewoordingen wekken de indruk dat posttraumatische groei toeval is. Iets dat je overkomt. Alsof je geluk moet hebben dat jij er wel sterker uitkomt en veel anderen niet. En dat geloof ik dus niet.

Wel dat dat je voor groei open moet staan. En eraan toe moet zijn. Maar dat begint allemaal bij jezelf. En de stappen die je zet… En dat zijn allemaal keuzes die je zelf maakt. Je toekomst verandert met elke keuze die je vandaag maakt. Dus, ga jij voor groei na je hersentrauma?

Eerst loslaten…

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd, dan gedaan. Om echt te kunnen groeien, moet je zowel het trauma als de impact op je leven emotioneel verwerkt hebben. Is dat nog niet geval, dan is daar nog werk aan de winkel. Veel en zwaar werk. En dat betekent vooral loslaten weet ik uit eigen ervaring.

Heb je het trauma eenmaal losgelaten, dan kan alleen een statische mindset je nog tegenhouden. Heb jij een mindset die niet op groei gericht is? Dan vind je waarschijnlijk dat ik onzin verkondig en zie jij jezelf als een pechvogel. Ik zie dat anders: je bent een geluksvogel. Misschien lukt het je nu juist wel om voor groei te kiezen! Dankzij je trauma…

Ga voor groei!

Ik ga in ieder geval voor groei na het oplopen van traumatisch hersenletsel. Ja, ik geef toe. Dat klinkt als een grote en abstracte keuze. Maar één met in potentie een enorme positieve invloed op je leven.

Eigenlijk is het niets anders, dan heel veel kleine concrete keuzes die je continu maakt. Die samen een groot verschil kunnen maken. Lees maar eens het verhaal hieronder. Over hoe het kwam, dat ik een boek naar Suriname moest sturen…

De manier waarop jij ermee omgaat…

…dat maakt het grote verschil. Ter illustratie een kort waargebeurd verhaal, dat laat zien hoe kleine keuzes een groot verschil kunnen maken. Voor mijn val was dit heel anders gelopen. Of misschien niet eens gebeurd. Zou dit dan posttraumatische groei zijn?

Recent organiseerde ik voor Hip & Held een winactie. Deelnemers maakten kansen op twee boeken: inspirerende verhalen van lotgenoten over de enorme impact die een hersenschudding op je leven kan hebben.

Voorheen had ik deze boeken via marktplaats verkocht. Nee, ik had ze gewoon thuis laten verstoffen, nog erger. Op de één of andere manier geniet ik tegenwoordig meer van geven. Uiteraard zou ik ook de verzendkosten voor mijn rekening nemen. En toen…

Toen schreef iemand uit Suriname zich in. Een boek helemaal naar Suriname sturen?! Stiekem vond ik het wel uitdagend en spannend. Maar hoe krijg ik dat boek daar? Hoeveel zou dat wel niet kosten? Wat zouden anderen daarvan vinden? Ik besloot gewoon naar mijn gevoel te luisteren.

Dus heb ik haar gewoon mee laten doen. En wat denk je? Uitgerekend die ene in Suriname woonachtige dame, komt als één van de winnaars uit de loting. Tja, als je de website Fanpage Karma gebruikt om de winnaars te bepalen, helpt het lot je natuurlijk een handje. Mijn hart maakte een sprongetje…

Toch slaat dan eerst je hoofd op hol. Zeker als je een appje van iemand krijgt, dat het versturen via DHL € 83,50 kost! Toch maar even zelf uitzoeken… Het bleek gelukkig mee te vallen. Maar nog altijd meer dan de nieuwprijs van het boek.

Daarom heb ik maar even contact gezocht met de schrijver van het boek. Of ze het boek toevallig ook in Suriname verkopen. Hij neemt op zijn beurt contact op met de uitgever. En zelfs met boekhandel Vaco in Paramaribo. Super geinig wat er loskomt. Zij kunnen het boek leveren, maar dat duurt dan 8-10 weken.

En dan reageert de winnares op Facebook Messenger. Ik had haar gevraagd of zij tips heeft voor het versturen. Ze heeft geen ervaring met pakketjes van Nederland naar Suriname. Maar dat hoeft ook helemaal niet zegt ze. Een hele goede vriendin komt in december naar Suriname en kan het boek meenemen!

Het boek is inmiddels op het tussenstation in Nederland aangekomen. En gaat nog voor kerst mee naar Suriname! Zo zie je maar, alles komt goed. Nee, beter zelfs! De winnares vroeg mij voorin het boek een inspirerende tekst te zetten. Zij gaat hetzelfde doen en het boek doorgeven in Suriname. Hoe gaaf is dat! Mijn hart heeft een gat in de lucht gesprongen

Zo zie je maar, dat kleine keuzes heel bepalend zijn voor wat je geeft én krijgt! Voor wie je bent en wie je wordt… Stel je eens voor hoe dat met grote keuzes is? Over wel of niet groeien na je hersentrauma?

Om verder te groeien ben ik gestart met de cursus Power of the Mind! Een bewuste keuze, alles begint bij mindset. De kracht van je geest is ongelofelijk groot. Als je die goed weet te benutten, dan staat niets groei meer in de weg. En kun je gaan genieten van de prachtige dingen die er gebeuren, groot en klein…

Wil je ook zoveel mogelijk groei na je hersentrauma? Dat kom ik graag met je in contact! Het helpt als je positieve inzichten en inspiratie van lotgenoten opdoet. Je wordt het gemiddelde van de mensen met wie je omgaat. Wil jij een keer met mij ‘omgaan’? Of wil je mij inspireren? Stuur gerust een bericht!