Helpt de Wim Hof Methode bij hersenletsel?

De Wim Hof Methode: blootstelling aan kou, ademhalingsoefeningen en het versterken van je mindset. Je wordt er sterk, gezond en gelukkig van. Ook schijn je er verschillende ziektes mee te kunnen bestrijden. Helpt deze methode ook bij hersenletsel? Zelf heb ik licht traumatisch hersenletsel. Ik deel graag mijn ervaringen…

Een bijzondere ontmoeting

Wim Hof, de ‘Iceman’. Een wereldberoemde Nederlander, die diverse kouderecords op zijn naam heeft staan. Een tijdje terug liep ik hem zomaar tegen het lijf, in het bos vlakbij mijn huis. Op zich niet zo bijzonder: hij woont in Stroe, een dorp verderop.

Voor mij toch een bijzondere ontmoeting. Sinds anderhalf jaar ben ik namelijk intensief bezig met zijn Wim Hof Methode. Zonder specifieke reden. Puur uit interesse en het goed voor mezelf willen zorgen. En omdat ik hou van uitdaging en groei.

Hoe het begon…

Het begon in de zomer van 2019. Ik las het boek Koud Kunstje, over wat je kunt leren van de Iceman. Ook deed ik de Mini Class, een korte driedelige cursus waarin de basisbeginselen van de Wim Hof Methode worden uitgelegd. Ik ging meer en meer koud douchen. En nam af en toe een ijsbadje voor mijn handen en voeten.

In het voorjaar van 2020 volgde de Fundamentals Course. Een uitgebreide cursus van 10 weken, waarbij je aan de slag gaat met kou, adem, mindset, yoga en meditatie. Sindsdien doe ik dagelijks de ademhalingsoefeningen en douche ik elke dag koud. Ook neem ik regelmatig een ijsbad of een duik in natuurwater.

Kou, adem en vooral mindset!

De Wim Hof Methode is dus meer dan alleen koud douchen. De blootstelling aan kou,  ademhalingsoefeningen en mindset versterken elkaar. Vooral je mindset is enorm belangrijk en komt overal bij kijken: bij de kou, bij de adem, bij alles wat je doet.

Daarom heb ik ter verdieping, de afgelopen maanden de vervolgcursus Power of the Mind gedaan. Een cursus waarin ik 8 verschillende uitdagingen moest zien te volbrengen. Met als hoofddoel om de verbinding tussen je lichaam en geest te versterken.

Nou, ik kan je vertellen: 2 uur mediteren is lastiger dan 20 minuten in een ijsbad zitten. Of 3 kilometer door sneeuw hardlopen op blote voeten, met alleen een korte broek en hemdje aan, bij een gevoelstemperatuur van -15 graden.

Sterk, gezond en gelukkig met hersenletsel?

‘En daar wordt je dus sterker, gezonder en gelukkiger van?’ Ja! En dat is niet alleen het motto van de methode. Het is mijn eigen ervaring én dat van miljoenen andere mensen wereldwijd.

De methode schijnt zelfs te kunnen helpen in de strijd tegen verschillende ziektes, zoals Crohn, Lyme, MS, reuma, diabetes, astma en kanker. ‘Bijzonder! Zou de Wim Hof Methode ook kunnen helpen bij hersenletsel?’ Ja, mijn ervaring is dat de Wim Hof Methode ook helpt bij hersenletsel.

Zelf heb ik licht traumatisch hersenletsel na een lelijke val in augustus 2017. Een Post Commotioneel Syndroom (PCS), simpel gezegd een hersenschudding die niet over gaat. Ik heb moeite met prikkels, concentratie en informatieverwerking. Daardoor ben ik op 37-jarige leeftijd volledig arbeidsongeschikt verklaard.

Hoe de WHM mij helpt!

Graag deel ik mijn ervaringen met de Wim Hof Methode, maar laat ik vooropstellen dat…

 • …het geen behandeling of therapie is. Ik heb niet de verwachting dat de methode direct tegen hersenletsel helpt, daarom spreek ik expliciet over helpen bij hersenletsel.
 • …hersenletsel en zelfs PCS zijn brede begrippen. Het letsel en de klachten kunnen enorm verschillen per persoon. Ik spreek alleen vanuit mijn eigen ervaringen.

Vanuit die ervaringen ben ik er van overtuigd, dat de Wim Hof Methode een belangrijke bijdrage kan leveren in het leven met hersenletsel. Dit is hoe de methode mij dagelijks helpt:

 • De ademhalingsoefeningen verlichten mijn hoofdpijn direct, vooral als ik erg overprikkeld ben. Ook al is het tijdelijk, erg fijn als je 24/7 hoofdpijn hebt.
 • Door de koudetraining kan ik beter, of minder slecht, met stress en prikkels omgaan. Als voorbeeld: stofzuigergeluid en herrie van mijn kinderen probeer ik hetzelfde te controleren als de kou. Daardoor heb ik mijn noise-cancelling koptelefoon minder nodig.
 • Met name de koude douches zijn enorm goed voor mijn energieniveau en werken erg ontspannend. Fijn bij overprikkeling. En zeer welkom als je door een verminderde belastbaarheid goed op je energieniveau moet letten.
 • De methode heeft de verbinding tussen mijn lichaam en geest stukken sterker gemaakt. Daardoor kan ik beter naar mijn lichaam luisteren. Iets wat voor mensen met hersenletsel enorm belangrijk, maar tegelijkertijd vaak lastig is.
 • Mentaal ben ik door de methode sterker geworden. Mindset is het belangrijkste onderdeel van de methode én enorm bepalend in de kwaliteit van leven met hersenletsel. Door de dagelijkse oefeningen leef ik nóg meer in en het hier en nu.

Samenvattend: voor mij is de Wim Hof Methode geen wondermiddel tegen hersenletsel, maar wel een heerlijk soort smeerolie in het leven met hersenletsel!

Nog een interessante aanvulling: van verschillende lotgenoten hoor ik dat met name de blootstelling aan kou, hun hersenmist enorm verminderd. Daar heb ik zelf gelukkig geen last van. Maar de Wim Hof Methode kan dus veel verschillende klachten als gevolg van hersenletsel verlichten of zelfs verminderen…

Hoe kan dat?!

Goede vraag! Tijdens de blootstelling aan kou en de ademhalingsoefeningen gebeurt er van alles in je lichaam. Vrij complex allemaal, ik ben geen dokter of specialist. Maar dit is wat ik er toe nu van begrijp in relatie tot hersenletsel, in het bijzonder PCS…

 • De Wim Hof Methode leert je om bewust te ontspannen bij stress en prikkels. Je zet je zenuwstelsel daardoor makkelijker in de ‘rust-en-herstel’-stand in plaats van in de ‘vecht-en-vlucht’-stand. Erg handig, bij veel mensen met hersenletsel en overprikkelingsklachten is het zenuwstelsel ontregeld en staat constant in de ‘vecht-en-vlucht’-stand.
 • De adem en kou verbeteren je stofwisseling. Ze zorgen voor een betere insulinegevoeligheid, hogere vetverbranding én daarmee een stabielere bloedsuikerspiegel. Erg belangrijk allemaal voor je energieniveau. Door de ontregeling van het zenuwstelsel had ik bijvoorbeeld meer last van schommelingen in mijn bloedsuikerspiegel.
 • De ademhalingstechnieken veranderen de gaswisseling in je longen en verbeteren daarmee de samenstelling van je bloed. Het wordt minder zuur en bevat dus minder afvalstoffen. Dit kan er ook voor zorgen dat je tijdelijk geen of minder pijnprikkels ervaart, bijvoorbeeld bij hoofdpijn of nekklachten.
 • Blootstelling aan kou is een serieuze training voor je cardiovasculaire systeem. Dit zorgt voor een betere doorbloeding. Samen met het zuurstofrijkere bloed, geen overbodige luxe als je doorbloedingsproblemen in je brein hebt.
 • Bij de kou en ademhaling komen er verschillende stresshormonen vrij, die samen met de verbeterde doorbloeding, jou en je brein een energieboost geven. Door hersenletsel kan ook je hormoonhuishouding in de war zijn. Hormonen zijn ingewikkelde materie, maar wie weet leveren de oefeningen op dat vlak ook een positieve bijdrage.
 • De methode werkt ontstekingsremmend. Erg interessant in relatie tot neuro-inflammatie. Ontstekingen in de hersenen of het zenuwstelsel komen vaak voor na het oplopen van een hersentrauma. Of kunnen juist de oorzaak zijn van andere soorten hersenletsel.
 • Als laatste het immuunsysteem wat versterkt wordt. Deze kan bij hersenletsel ook ontregeld zijn. Zo kreeg ik veel meer last van een koemelkallergie die ik blijkbaar had. Ook mijn hooikoortsklachten zijn veel erger geworden. Met de oefeningen kun je het autonome zenuwstelsel beïnvloeden en de reactie van je immuunsysteem remmen.

Tja, mijn hooikoorts is er nog niet minder op geworden. Maar wel hoop ik stiekem, dat de Wim Hof Methode echt kan bijdragen aan het verminderen van hersenletsel. Zeker bij PCS, waarbij geen sprake is van fysieke schade in de hersenen. Daarom is het interessant dat de methode ook in verband gebracht wordt met neuroplasticiteit, het vermogen van de hersenen om zich te herstellen en nieuwe verbindingen aan te maken.

Lichaam én geest!

Maar de hoop heb ik vooral, omdat opvalt dat veel lichamelijke processen en systemen die bij PCS ontregeld kunnen zijn, door de Wim Hof Methode positief beïnvloed worden. En je wordt er mentaal ook nog eens veel sterker van: mindset is het belangrijkste onderdeel van de Wim Hof Methode.

En juist je mindset is ook uitermate belangrijk in het leven met hersenletsel. Het speelt een grote rol bij acceptatie, kwaliteit van leven en eventueel herstel. Je lichaam is onlosmakelijk verbonden met je geest, zoals de mindset onlosmakelijk verbonden is met de adem en kou.

Door de adem en kou aan te vullen met yoga, meditatie en lichaamsbewustzijnsoefeningen, wordt de verbinding tussen je lichaam en geest sterker. Dat komt goed uit: luisteren naar je lichaam is erg belangrijk bij hersenletsel en een verminderde belastbaarheid. Net zoals het heel goed voor je lichaam en geest zorgen.

Ook hersenletsel?

De Wim Hof Methode kan je dus helpen bij het goed voor je lichaam en geest zorgen. Heb jij ook hersenletsel? En wil jij net als mij ontdekken of deze methode je klachten kan verlichten of misschien wel minderen? Dan is mijn advies: probeer het, maar luister goed naar je lichaam! Volg de instructies en forceer niet!

De basis van de Wim Hof Methode is vrij eenvoudig, maar het vergt wel de nodige en vooral regelmatige training. Je moet het stap voor stap opbouwen. De koudetraining en ademhaling kunnen heftig en intensief zijn voor je lichaam en geest. Zeker omdat je met hersenletsel kwetsbaarder en prikkelgevoeliger kunt zijn.

Zelf ben ik een paar keer zo goed als flauwgevallen. Van lotgenoten hoor ik regelmatig dat het teveel voor ze is. Maar dat hoeft niets met het hersenletsel te maken te hebben. Ieder mens is uniek en reageert anders. Dat is ook het geval bij mensen zonder hersenletsel, die met de Wim Hof Methode aan de slag gaan!

Meer weten?

Proberen of het voor jou werkt? Op de website WimHofMethod.com is veel informatie te vinden, ook de online videocursussen die ik gevolgd heb. Deze kun je in je eigen tempo doen, wanneer het jou uitkomt. Erg prettig met hersenletsel. De gratis online Miniclass is een goed startpunt.

Je kunt natuurlijk ook beginnen onder begeleiding of tijdens een workshop, als je dat fijner vindt. Doe wat goed voelt! En wil je meer verdieping? Het boek De Wim Hof Methode: Overstijg jezelf met The Ice Man is een echte aanrader. Daar staat vrijwel alles in.

Je begrijpt nu waarschijnlijk wel waarom de toevallige ontmoeting met Wim Hof voor mij bijzonder was. Wil je meer weten over mijn ervaringen? Of van gedachte wisselen over de Wim Hof Methode en hersenletsel? Je mag altijd contact met me opnemen. Graag zelfs!